Składniki na ciasto:
- 3/4 kostki masła
 - 1 szklanki brązowego cukru
 - 4 jajka
 - 2 łyżki ekstraktu waniliowego
 - 1 łyżka mielonego imbiru
 - szczypta łyżeczki soli
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
 - 3/4 szklanki mąki tortowej
 - 150g pokrojonych suszonych żurawin
 - 1,5 tabliczki białej czekolady
 
Nadzienie:
- 2 serki philadephia
 - sok z połwy cytryny
 - 50 ml śmietaniki kremówki
 - dżem z żurawiny
 
Polewa:
Brązowy cukier ucieramy z masłem, dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy, imbir i sól.
Następnie dodajemy przesianą mąkę. Wrzucamy pokrojoną żurawinę i białą czekoladę (pokruszsoną). Następnie wszystko razem mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wlewamy do tortownicy i
pieczemy około pół godziny  w 180 stopniach.
Upieczone i przestudzone ciasto rozinami na dwie równe częśći. Na dolną część kładziemy połowę serka, a na górną smarujemy dżemem żurawinowym ( od wewnątrz), składamy razem.
Na górę wykładamy resztę serka i polewamy wcześniej rozopuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, posypujemy żurawiną.
Smacznego!!



Wygląda baaaardzoooo smakowicie . :p Zapraszam do siebie ;)
OdpowiedzUsuń