czwartek, 7 lutego 2013

Guacamole - pasta z awokado



Danie pochodzi z Meksyku. Może stanowić osobny posiłek, gdy podamy je z grzankami albo bagietką. Polecany jest również jako dodatek do mięs. Ja zrobiłam eksperyment i przyrządziłam je z krewetkami.



Pełnoziarnista pita z guacamole i krewetkami


Składniki:

- 4 miękkie dojrzałe awokado
- 2 papryczki chili ( jak ktoś nie preferuje pikantnych dań, polecam dać jedną papryczkę)
- 1 pęczek świeżej kolendry
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- 2 duże dojrzałe pomidory
- 1 czerwona cebula
- sól

Przygotowanie:

Awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestki, łyżka wyjmujemy miąższ do miski i od razu skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniał.
Miąższ zgniatamy widelcem lub miksujemy na gładką masę. Dodajemy drobniutko pokrojone chili, obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę pomidory, pokrojone w drobną kostkę cebulę oraz posiekane listki kolendry. Mieszamy i doprawiamy solą do smaku.
Chłodzimy w lodówce. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz