piątek, 8 lutego 2013

łosoś ze szparagami w sosie holenderskim

A na przystawkę gorąco polecam... szparagi zawinięte w łososia, podane na rukoli, obok pomidorki koktajlowe. Na wszystko polany ciepły sos holenderski. Genialna kompozycja smaków!



Składniki:

- białe szparagi ( ze słoiczka, w zalewie )
- plastry wędzonego łososia
- garść rukoli
- do podania: bagietka czosnkowa + pomidorki koktajlowe
- do przyozdobienia:  koperek

Sos holenderski: ( dla 4 osób)

- 1 kostka masła ( 25 dag)
- 2 żółtka
- 4 łyżki białego wina
- sok z 1/2 cytryny
- sól, biały pieprz
- 2 łyżki przecieru pomidorowego

Masło stopić w średniej temperaturze, zagotować. Do metalowego naczynia wlać żółtka i wino, a następnie ubić trzepaczką na puszystą masę w kąpieli wodnej. Stopione masło po kilka kropli wmieszać w masę, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 
Dodatkowo sos holenderski można wzbogacić dodając 2 łyżki przecieru pomidorowego - wtedy idealnie nadaje się do ryb.
Podajemy sos ciepły - nie gorący.

Smacznego !

Wykonanie przystawki B. Sz-M.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz