niedziela, 24 marca 2013

ciasto marchewkowe z mascarpone




Bardzo łatwe w wykonaniu ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi, żurawiną i rodzynkami. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, ale również dzień lub dwa dni po upieczeniu zwala mnie z nóg:D

Jest to wersja lekko dietetyczna, bo zamiast cukru użyłam słodzika stewii http://kuchnia.wp.pl/zyj-zdrowo/health/1506/1/1/stewia-zamiast-cukru.html, oraz mąkę pszenną wymieszałam z żytnią. Czyli chyba zdrowo?

Składniki:

- 100 g mąki pszennej + 80 g mąki żytniej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jaja
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek 
- 1/2 szklanki musu jabłkowego
- 250 g marchewki startej na tarce
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 1/3 szklanki rodzynek i/ lub żurawiny
- 1/3 szklanki stewii
- 250 g mascarpone + cytryna + łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy ( imbir, cynamon, gałkę muszkatałową i sól). Pośrodku robimy wgłębienie. Do drugiej miski wbijamy jajka i trzepaczką rozbijamy żółtka. Dodajemy stewię i ubijamy na gładką masę. Wlewamy oliwę z oliwek. Dodajemy mus jabłkowy. Masę wlewamy na środek wgłębienia w mące. Wszystko mieszamy łopatką. W trakcie mieszania dodajemy startą marchewkę, orzechy, rodzynki i żurawinę. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam silikonowej-bez papieru oczywiście). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 55 minut. Czekamy aż ciasto ostygnie. 







Do serka mascarpone dodajemy sok cytrynowy i cynamon. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.


Krem nakładamy na ciasto


Robimy wzorki ?






Efekt końcowy:





Smacznego !

P.B


1 komentarz: