Składniki:
- pół selera
- 3 młode cebulki dymki
- 2 pietruszki 
- 1 marchewka
- por
- kilka różyczek brokuł
- litr bulionu
- 0,5 litra mleka
- 2 dojrzałe awokado
- pół soku z cytryny
- zielona pietruszka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy posiekaną cebulę i por. W garnku przygotowujemy bulion warzywny dodajemy obrany i pokrojony w kostkę seler, pietruszkę i marchewkę. Awokado obieramy, wyciągamy pestkę i miksujemy z sokiem z cytryny. Dodajemy mleko do puree z awokado.
Zupę miksujemy osobno i łączymy z awokado. Podajemy z grzankami albo prażonymi pestkami dyni i świeżą pietruszką. 
Awokado - samo zdrowie. Przeciętny owoc waży od 140-190 g. 
W 100 g (3/4 sztuki):
- 160 kcal
- białko: 2g
- tłuszcze: 15,3 g
- węglowodany: 7,4 g
- blonnik 3,3 g
Oprócz tego zawiera witaminy C, E, K, H, PP oraz z grupy B, karoten, kwas foliowy, potas oraz miedź. 
"Korzyści zdrowotne jakie przynosi jedzenie awokado
- zawarty w nim kwas foliowy chroni przed chorobami serca
 - pomaga w utrzymaniu naszych stawów w odpowiednim stanie
 - pomaga uniknąć wielu zwyrodnień i problemów związanych z ruchem
 - ma 60% więcej potasu niż banan a potas pomaga regulować ciśnienie krwi
 - chroni nasz organizm przed takimi chorobami jak: zawał, choroby serca, rak, cukrzyca
 - zmniejsza oznaki starzenia
 - przez zawartą w nim luteinę pomaga zachować długo wzrok
 - reguluje poziom cukru we krwi
 - ze względu na zawartą w nim miedź jest zalecany osobom chorującym na stłuszczenie wątroby oraz zaburzenia metabolizmu tłuszczów"
 
Smacznego !
P.B

Zapraszam do akcji/konkursu "Wiosenne zupy". Szczegóły na moim blogu: http://nietylkopasta.pl. Do wygrania 3 atrakcyjne nagrody!
OdpowiedzUsuń