poniedziałek, 3 czerwca 2013

KOKOSOWA TARTA Z JAGODAMI

Składniki :

Na kruche ciasto :
  • 1 jajko 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła niesolonego
  • 180 g mąki
  • szczypta soli
  • mleko (opcjonalnie)
Pozostałe składniki :
  • puszka mleczka kokosowego
  • 300 - 400 g jagód
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 opakowanie serka mascarpone
Przygotowanie:

Ciasto kruche: 

Mąkę należy przesiać razem z cukrem pudrem, następnie posiekać nożem razem z masłem. W miarę połączenia składników, należy dodać jajko i szczyptę soli, następnie zagnieść. Jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć należy dodać odrobinę mleka - łyżkę lub dwie.
Wyrobione ciasto należy schłodzić przez godzinę w lodówce, następnie rozwałkować i wyłożyć naformę od tartownicy, po nakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika od 15 do 20 min na 180 stopni. 

Pozostałe składniki :

Jagody należy ugotować w garnku z trzema łyżkami cukru pudru lub normalnego cukru - żeby jagody zrobiły się miękkie - jeszcze je trochę z blendowałam, żeby zrobiły się bardziej na mus, ale nie jest to konieczne.
W osobnej misce należy zmiksować mascarpone z mleczkiem kokosowym i trzema łyżkami cukru, do połączenia składników.
Na ostudzony spód należy wyłożyć jagody a następnie zmiksowany krem.
Całość włożyć do lodówki na kilka godzin, żeby krem stężał.
Tartę można ozdobić wiórkami kokosowymi lub startą białą czekoladą, ja użyłam pozostałego musu.


Niestety nie ma zdjęcia środka, ponieważ nie zdążyłam zrobić :) 

  Smacznego!!!


6 komentarzy:

  1. JAGODY?! no to dopiero obłęd smakowy. chcę już jagódki :c

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne:)polecam mus jagodowy dostępny na www.anielskieprzysmaki.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyny nie uważacie, że mleczko kokosowe i mascarpone to trochę za dużo dobrego naraz? :) Chętnie bym zjadła, ale to chyba nawet jak dla mnie za dużo kcal :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda jest to bomba kaloryczna, chociaż w smaku absolutnie nie wyczuwalna, ponieważ masa sama w sobie nie jest słodka -czasami można pozwolić sobie na chwileczkę zapomnienia,ale jeśli nie, zamiast mleczka można dodać do mascarpone dwa małe jogurty kokosowe osobiście polecam gracje mulera :)

      Usuń
  4. Wygląda prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń