Składniki:
- 3-5 młodych jabłek - w zależności od wielkości
 - 3 szklanki mąki pszennej
 - 100 g masła
 - 3/4 brązowego cukru
 - cukier waniliowy
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenie
 - dwa jaja
 - 1.5 łyżki mielonego cynamonu
 - orzechy włoskie ( ok 100g ) - posiekane
 - opcjonalnie - mleko
 
Tortownicę o szerokości 24 cm nasmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
4 jabłka obrać ze skórki i pokroić na drobne kawałki i podusić ( na małym ogniu) w garnku z cukrem waniliowym - aż będą miękkie - można podlać trochę wodą aby uniknąć przypalenia. - ostudzić.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia..
W osobnej misce utrzeć masło z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką- jeśli masa będzie za gęsta można dodać odrobinę mleka - (może być to potrzebne, ponieważ masło zostało ograniczone ). Następnie do masy dodać posiekane orzechy i cynamon - wymieszać.
Na przygotowaną tortownicę wyłożyć połowę masy, następnie wyłożyć podduszone jabłka  i pokryć resztą masy. 
Pozostałe jabłko pokroić w plasterki i udekorować górę ciasta.
Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez  50min do godziny. Można sprawdzić patyczkiem suchość ciasta.
Ciasto będzie "ciężkie" ze względu na mus.
Dodatkowo można oprószyć cukrem pudrem.  



Cynamon i jabłka...mniam..
OdpowiedzUsuńPołączenie idealne, które nigdy nie zawodzi :) Tutaj wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuń