środa, 23 października 2013

KREM Z CUKINI


Składniki :

  • 1 większa cukinia 
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia pora
  • 1 kostka bulionowa
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • curry
  • majeranek
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • pestki dyni i słonecznika
  • żurawina 
  • jogurt naturalny


Przygotowanie :
Cebulę i czosnek obrać i posiekać, wrzucić na rozgrzaną oliwę na patelni - wok - lekko podsmażyć.
Następnie dodać posiekaną porę i marchew, na końcu dodać pokrojoną w kostkę cukinię ( cukinię należy obrać i wyciągnąć miąż ze środka).
Całość doprawić dla smaku curry, majerankiem, solą i pieprzem. Smażyć do momentu aż cukinia będzie lekko miękka.
Do garnka wlać 1 litr wody wrzucić liście laurowe i ziele angielskie oraz kostkę rosołową - trzymać na gazie ok 20 min podczas smażenia warzyw na patelni.
Przed wrzuceniem warzyw z patelni do garnka należy wyciągnąć liść laurowy i ziele angielskie.
Następnie całość gotować na wolnym ogniu aż do momentu gdy wszystkie warzywa będą na tyle miękkie aby można je było z "blendować" w blenderze.
Gotowy krem wyłożyć do miseczki, następnie dodać łyżkę jogurtu oraz uprażone na patelni pestki oraz żurawinę.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz