czwartek, 14 listopada 2013

Minifocaccie z dodatkami

 
 
                                        

We wcześniejszym poście pisałam już przepis na Focaccie, ale dla tych co nie widzieli, powtórzę:)

Są to mini pizze, ale z ciasta z oliwą z oliwek. Jak robię pizze, to tylko i wyłącznie Focaccia.

W przepisie znajdziemy 2 możliwości podania Mini Foccaci. Z pastą pomidorową lub z ziołami.

Focaccia- ciasto podstawowe:

Składniki:-14g drożdży instant
-szklanka wody letniej
-szczypta cukru
-500g mąki pszennej
-łyżeczka soli
-4łyżki oliwy z oliwek
-bazylia,oregano, 2 ząbki czosnku
-mini mozzarella
-pomidorki koktajlowe
-oliwki


Ciasto podstawowe: W małej miseczce rozprowadzamy drożdże ze szczyptą cukru i połową szklanki wody. Odstawiamy na 10 min aż się spienią.
W drugiej misce mieszamy mąkę  i sól. Dodajemy drożdże, oliwę i taką ilość wody, aby powstało zwarte ciasto.
Wyrabiamy ciasto ok.10min, aż będzie gładkie. Ciasto jest gotowe, gdy przy naciśnięciu palcem "wróci".
Do dużej miski nasmarowanej oliwą przekładamy ciasto, przykrywamy i  odstawiamy na 1,5h.
Przy sprawdzaniu czy jest już gotowe, wystarczy włożyć palca-gdy pozostanie wgłębienie -ciasto jest gotowe.
Wyrabiamy ciasto ponownie. Dzielimy ciasto na małe kuleczki i rozciągamy tak, żeby grubość jednej kulki wynosiła 1cm.
Na nasmarowanej oliwą blasze układamy placki ciasta.

Wierzch miniF. zależy tylko od nas.
Połowę zrobiłam z przyprawami:

2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, 2 wyciśnięte ząbki czosnku-sosem smarujemy wierzch i układamy swoje dodatki-oliwki, mozzarelle, pomidorki-wszystko przekrojonę na połowę.

Druga połowę z pastą z pieczonych pomidorów i papryki(firmy Kostopulos) .
Pieczemy 20-25min, aż wyrośnie i się zarumieni.

Po upieczeniu, możemy udekorować szynką serrano.

Podajemy ciepłe!


SMACZNEGO:)

 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz