poniedziałek, 10 lutego 2014

Ciasteczkowo-czekoladowe ciasto z żurawiną



Szybki przepis na przepyszne ciasto czekoladowe z nutką kwaśnej żurawiny!

Składniki:

-200g masła
-100g cukru brązowego
-50g cukru białego
-łyżka ekstraktu waniliowego
-słoiczek żurawiny(borówki)
-garść migdałów
-3 jajka
-300g mąki
-1 kostka czekolady mlecznej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-50g miodu
-50ml mleka
-paczka ciastek Digestive z czekoladą

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do 190stopni.

Okrągłą blachę wykładamy papierem i smarujemy masłem.

Na patelni roztapiamy masło, brązowy cukier i miód.
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i czekoladę pokruszoną,migdały zmielone i ciasteczka pokruszone.
W oddzielnej misce ubijamy jajka z cukrem białym,mlekiem i wanilią. Do miski z mąką dodajemy masę jajeczną i roztopione masło.Wszystko delikatnie mieszamy.

Wylewamy na tortownicę i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok.40min(termoobieg). Gdy góra zacznie mocno się rumienić, przykryć folią aluminiową. Po danym czasie sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest suche-jeśli nie-dopiec w mniejszej temperaturze.
Ostudzić ciasto. Wierzch posmarować żurawiną.

Smacznego!:)


 

1 komentarz: