czwartek, 10 kwietnia 2014

Pizza bianca

Pizza bianca jak sama nazwa wskazuję jest biała, bez nadzienia, bez sosu. Cały sekret tkwi w cienkim i chrupiącym cieście.



Składniki na 6-8 sztuk mini pizzy: 

- 100 g mąki semolina
- 7 g drożdży
- 400 g mąki pszennej
- szczypta soli 

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie (60ml). Mieszamy obie mąki i dodajemy około 240 ml letniej wody oraz szczyptę soli. Po chwili dodajemy wyrośnięte drożdże i ugniatamy ciasto około 15 minut. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1,5 h w ciepłe miejsce.

Nadzienie:
- prosciutto
- oliwa z oliwek
- 2 cebule zrumienione na maśle
- mozzarella
- figi



Smacznego !

Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych: Betterfield - much better

#Paulina

1 komentarz:

  1. Figi, szynka i mozzarella... Uwielbiam takie potrawy ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń