Tarta + melon = coś pysznego:)
Składniki:
Ciasto:
-250g mąki
-1 jajko
-3łyżki cukru
-szczypta soli
-3/4 kostki masła
Masa:
-250g mascarpone
-2jajka
-125ml śmietanki 30%
Melon.
Łączymy składniki na ciasto. Ugniatamy szybko ciasto rozgniatając palcami grudki.Formujemy kulę. Wkładamy do lodówki na 30min.
Nagrzewamy piekarnik do 190stopni.
Rozwałkowujemy ciasto i okrągłą (26cm) blachę smarujemy masłem. Tortownicę obklejamy ciastem Ciasto okrywamy folią aluminiową i obkładamy fasolą, aby się nie podnosiło.
Pieczemy ok.15min. Po danym czasie zdejmujemy folię i dalej pieczemy ok.15min aż ciasto się zarumieni.
Składniki masy miksujemy i wylewamy na gotowe ciasto. Następnie zmniejszamy do 180stopni piekarnik i pieczemy ok.15min aż masa zastygnie. Po czasie, Kroimy melon na małe kwadraciki i kładziemy na gotową tartę.
Smacznego;)
#Kamila
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz