czwartek, 24 kwietnia 2014

Tarta ze szpinakiem i figami



Zapraszam na pyszną tartę ze szpinakiem, serem camembert, figami i orzechami nerkowca.

Przepis na ciasto i wykonanie znajdziecie tutaj:
http://justeatmee.blogspot.com/2014/04/tarta-melonowa.html


Składniki na masę:
-
200g szpinaku świeżego
-2 ząbki czosnku
-80g śmietany kremówki 30%
-garść orzechów nerkowca
-pół opakowania sera camembert (startego na dużych oczkach)
-3 jajka
-szczypta pietruszki, tymianku, pieprzu
-3 świeże figi
-łyżka syropu z agawy

Wykonanie:

Ciasto:

Łączymy składniki na ciasto. Ugniatamy szybko ciasto rozgniatając palcami grudki. Formujemy kulę. Wkładamy do lodówki na 30min.
Nagrzewamy piekarnik do 190stopni.
Rozwałkowujemy ciasto i okrągłą (26cm) blachę smarujemy masłem. Tortownicę obklejamy ciastem. Ciasto okrywamy folią aluminiową i obkładamy fasolą, aby się nie podnosiło.
Pieczemy ok.15min. Po danym czasie zdejmujemy folię i dalej pieczemy ok.15min aż ciasto się zarumieni.

Masa:
Szpinak myjemy i wycieramy papierem kuchennym. Suszymy na patelni aż szpinak zmięknie. Zciągamy z patelni, kroimy i dodajemy pokrojony w plastry czosnek.W dużej misce łączymy gotowy szpinak, śmietanę,roztrzepane jajka, ser , dodajemy przyprawy i orzechy. Mieszamy. Na gotowe i trochę ostudzone ciasto wylewamy masę. Wierzch dekorujemy pokrojonymi w plastry figami i smarujemy figi syropem z agawy.
Pieczemy w temp.180stopni ok.20min.

Smacznego:)
#Kamila








2 komentarze: