wtorek, 14 października 2014

risotto z kiełbasą, pomidorem, kukurydzą i groszkiem



Risotto to włoska potrawa, prawdopodobnie przywieziona z Chin przez Marco Polo. W oryginalnych przepisach przyrządza się ją z dodatkiem wytrawnego wina lub innego alkoholu. W dzisiejszym przepisie pominęłam wino. Ryż po ugotowaniu świetnie komponuje się z utartym serem parmezanem, masłem, śmietaną, czy jogurtem - aby uzyskać kremową i aksamitną konsystencję. To co dodacie zależy już od Waszych kulinarnych upodobań. Ja jestem zwolenniczką dodawania dobrych serów.


Składniki:

- 200 g wędzonej lub suszonej kiełbasy
- papryka czerwona
- groszek konserwowy (puszka)
- kukurydza konserwowa (puszka)
- 2 pomidory
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 30 g ulubionego żółtego sera
- 1 litr bulionu
- 50 ml oliwy z oliwek 
- 400 g ryżu arborio do risotto
- parmezan
- sól, pieprz

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej do zrumienienia pokrojoną w plasterki kiełbasę. Dodajemy ryż, po około minucie posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. Smażymy przez 3 minuty. Zalewamy całość bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodajemy odsączoną kukurydzę z groszkiem, mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut. Kiedy ryż napęcznieje dodajemy pokrojony ser w kostkę. Kolejno dodajemy odsączoną kukurydzę z groszkiem, mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę pomidory ( bez skórki). Doprawiamy do smaku i gotowe. 

Warto przygotować risotto wcześniej i zapiec w piekarniku z parmezanem.


Smacznego !  

#Paulina







2 komentarze:

  1. Witaj!

    Zapraszamy Cię do założenia konta na nowo powstałej stronie kulinaria.flyb.pl, która jest katalogiem polskich blogów kulinarnych oraz portalem społecznościowym dla miłośników tematu. Na naszej stronie możesz zawierać nowe znajomości, udostępniać treści innym użytkownikom, komentować i dodawać do ulubionych inne wpisy, a przede wszystkim dodać swojego bloga do naszego agregatora, który będzie pobierał jedno zdjęcie, tytuł i maksymalnie pierwsze 50 słów z Twoich wpisów. Nasz portal to świetne miejsce do pokazania swojego bloga kulinarnego oraz zawarcia nowych znajomości.

    Pozdrawiamy
    Zespół portalu FlyB
    kulinaria.flyb.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Very nice post, impressive. its quite different from other posts. Thanks for sharing.

    justeat coupon code

    OdpowiedzUsuń