środa, 24 września 2014

Pieczone figi z miodem


Czy wiecie, że owoce figi zawierają witaminy: C, B1, B2, B6, PP, a także prowitaminę A. Są również bogate w składniki mineralne takie jak: żelazo, wapń, fosfor, magnez. Dzięki dużej zawartości żelaza, figi skutecznie pomagają w walce z anemią. Spośród wszystkich roślin, figi są najbogatsze w wapń – w 100 gramach owoców jest go tyle, co w szklance mleka; jego działanie wzmacnia obecny w owocach fosfor.

A poniżej coś na ząb- czyli przekąska w 5 minut!

Składniki:

-  figi
- miód
- serek philadelphia

Figi przekrajamy na pół. Każdą połówkę dekorujemy łyżeczką serka i zapiekamy ok.7min. Ciepłe figi polewamy miodem..Dla mnie pyszne;)
Polecam!
#Kamila


5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    Pozdrawiam
    __________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam również figi podgrzane w karmelu, podane z jogurtem greckim :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa propozycja! Spróbuje!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, super proste, a smakuje naprawdę wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń