niedziela, 5 października 2014

Brioche, czyli francuskie bułeczki

Brioche, inaczej zwane brioszkami jest to rodzaj francuskiego pieczywa. Drożdżowe bułeczki, idealne do szklanki mleka:) Jedynym minusem przyrządzania jest rozłożenie w czasie. Ciasto musimy przygotować noc wcześniej.



Składniki na około 16 brioszek:

- 380 g mąki pszennej 
- 50 g drobnego cukru
- 14 g  świeżych drożdży
- pół łyżeczki soli
- 100 ml mleka
- 3 duże jajka
- 170 g miękkiego masła
- 16 dużych śliwek,bez pestek
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania

Składniki na kruszonkę:  
- pół szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 60 g roztopionego masła

Wszystkie składniki wyrabiamy między palcami na kruszonkę.

Przygotowanie:
 
Mieszamy mąkę, cukier, drożdże (najpierw zrobić rozczyn) i sól za pomocą miksera. Dodajemy mleko, 3 jajka i miksujemy do otrzymania gładkiej masy przez około 5 minut. Dodajemy miękkie masło i miksujemy dalej około 5 minut.. Gotowe ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na całą noc w lodówce.

Kolejnego dnia ciasto wyciągamy z lodówki, krótko wyrabiamy. Przygotowujemy dwie duże blachy do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia.
Wyrobione ciasto dzielimy na 16 równych części. Robimy z nich kule, układamy na blaszce w sporych odległościach od siebie, lekko spłaszczamy . W każdą bułeczkę wciskamy 2 połowy śliwki, rozcięciem ku górze. Przykrywamy folią spożywczą lub ręczniczkiem kuchennym, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 1,5 - 2 godziny.
Przed samym pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką. 
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do zrumienienia. 
Przepis pochodzi z "Moje wypieki".





Smacznego!

Paulina

1 komentarz:

  1. Trochę czasu zabierają, ale smak wynagradza czekanie :)

    OdpowiedzUsuń