wtorek, 14 października 2014

risotto z kiełbasą, pomidorem, kukurydzą i groszkiem



Risotto to włoska potrawa, prawdopodobnie przywieziona z Chin przez Marco Polo. W oryginalnych przepisach przyrządza się ją z dodatkiem wytrawnego wina lub innego alkoholu. W dzisiejszym przepisie pominęłam wino. Ryż po ugotowaniu świetnie komponuje się z utartym serem parmezanem, masłem, śmietaną, czy jogurtem - aby uzyskać kremową i aksamitną konsystencję. To co dodacie zależy już od Waszych kulinarnych upodobań. Ja jestem zwolenniczką dodawania dobrych serów.


Składniki:

- 200 g wędzonej lub suszonej kiełbasy
- papryka czerwona
- groszek konserwowy (puszka)
- kukurydza konserwowa (puszka)
- 2 pomidory
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 30 g ulubionego żółtego sera
- 1 litr bulionu
- 50 ml oliwy z oliwek 
- 400 g ryżu arborio do risotto
- parmezan
- sól, pieprz

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej do zrumienienia pokrojoną w plasterki kiełbasę. Dodajemy ryż, po około minucie posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. Smażymy przez 3 minuty. Zalewamy całość bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodajemy odsączoną kukurydzę z groszkiem, mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut. Kiedy ryż napęcznieje dodajemy pokrojony ser w kostkę. Kolejno dodajemy odsączoną kukurydzę z groszkiem, mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę pomidory ( bez skórki). Doprawiamy do smaku i gotowe. 

Warto przygotować risotto wcześniej i zapiec w piekarniku z parmezanem.


Smacznego !  

#Paulina







Zupa z serem z niebieską pleśnią


Składniki: 

- 200 g sera Lazur
- 3 duże ziemniaki 
- 1 średnia cebula
- 1 litr bulionu drobiowo- wołowego
- 100 g pora
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka oleju rzepakow3ego
- natka pietruszki

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do gorącego bulionu i gotujemy, aż będą miękkie. Starty ser Lazur wrzucamy do bulionu i szybko mieszamy, aby nie dopuścić do powstania grudek. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno pokrojony por i cebulę. Następnie wlewamy wino i dusimy, aż por i cebula zmiękną. Podduszone warzywa dodajemy do bulionu. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.




Smacznego !

#Paulina 

Domowy kopiec kreta


Szybkie ciasto bez pieczenia!Czyli dla każdego, kto nie spodziewał się gości...:)

Składniki:

Spód:
- 1,5 paczki herbatników z czekoladą digestive
- masło
Masa:
- 4 banany
- 600ml śmietanki 36%
-  mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 czekolada mleczna
- opakowanie ciasteczek Oreo

Herbatniki Digestive rozbijamy tłuczkiem. Mieszamy z masłem ( w temp. pokojowej) aż do uzyskania jednolitej masy. Spód wykładamy na okrągłą blachę i wkładamy do lodówki.

Po 10min. banany przekrajamy wzdłóż i skrapiamy cytryną. Układamy na naszym spodzie. Ponownie wkładamy do lodówki.

Śmietankę, mascarpone i cukier puder miksujemy na średnich obrotach, aż do uzyskania zbitej masy. Na koniec dodajemy pokrojoną w małe kawałki czekoladę i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na banany.

Ciasteczka Oreo ubijamy na drobny "mak" i dekorujemy górę ciasta.
Najlepiej, gdy ciasto poleży ok. 2h w lodówce.

Smacznego!:)
#Kamila


niedziela, 5 października 2014

Brioche, czyli francuskie bułeczki

Brioche, inaczej zwane brioszkami jest to rodzaj francuskiego pieczywa. Drożdżowe bułeczki, idealne do szklanki mleka:) Jedynym minusem przyrządzania jest rozłożenie w czasie. Ciasto musimy przygotować noc wcześniej.



Składniki na około 16 brioszek:

- 380 g mąki pszennej 
- 50 g drobnego cukru
- 14 g  świeżych drożdży
- pół łyżeczki soli
- 100 ml mleka
- 3 duże jajka
- 170 g miękkiego masła
- 16 dużych śliwek,bez pestek
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania

Składniki na kruszonkę:  
- pół szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 60 g roztopionego masła

Wszystkie składniki wyrabiamy między palcami na kruszonkę.

Przygotowanie:
 
Mieszamy mąkę, cukier, drożdże (najpierw zrobić rozczyn) i sól za pomocą miksera. Dodajemy mleko, 3 jajka i miksujemy do otrzymania gładkiej masy przez około 5 minut. Dodajemy miękkie masło i miksujemy dalej około 5 minut.. Gotowe ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na całą noc w lodówce.

Kolejnego dnia ciasto wyciągamy z lodówki, krótko wyrabiamy. Przygotowujemy dwie duże blachy do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia.
Wyrobione ciasto dzielimy na 16 równych części. Robimy z nich kule, układamy na blaszce w sporych odległościach od siebie, lekko spłaszczamy . W każdą bułeczkę wciskamy 2 połowy śliwki, rozcięciem ku górze. Przykrywamy folią spożywczą lub ręczniczkiem kuchennym, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 1,5 - 2 godziny.
Przed samym pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką. 
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do zrumienienia. 
Przepis pochodzi z "Moje wypieki".





Smacznego!

Paulina